Debatt mellan ungdomsförbund: Unga och EU:s framtid

LivePanelsamtal

2024, 1 juni, 13:00 – 13:45

Huvudscenen

Arrangör: Järvaveckan

Ämne: Barn och unga, Demokrati och politik

Tillgänglighet: Vi har teckenspråkstolk

Språk: Svenskt tal

Panelen “Debatt mellan ungdomsförbund: Unga och EU:s framtid” samlar unga ledare från riksdagspartiernas ungdomsförbund för att diskutera EU:s framtid och hur unga kan engagera sig mer i den europeiska demokratin. Panelen kommer att behandla frågor som relevansen av partipolitik för unga, hur man kan öka ungas valdeltagande, nya former av politiskt engagemang, Greta Thunbergs arv och utmaningar och möjligheter för unga i det moderna Europa

PANELDELTAGARE

Ava Rudberg

Förbundsordförande

Ung Vänster 

Ava Rudberg valdes hon till förbundsordförande för Ung Vänster 2021. I samband med att hon valdes till förbundsordförande listades hon av Expressen som en av Sveriges 30 mäktigaste politiker under 30 år.

PANELDELTAGARE

Caroline von Seth 

Förbundsordförande 

Centerpartiets ungdomsförbund (CUF)

Caroline von Seth är förbundsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) sedan 2023. Hon har varit aktiv i CUF sedan 2014 och har suttit i förbundsstyrelsen sedan 2020, tidigare som viceförbundsordförande. Caroline är 24 år och bor i Stockholm. Hon är utbildad gymnasielärare i svenska och historia. Dessutom har hon suttit i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen på Lidingö. Hennes hjärtefrågor är utbildnings-, kultur- och jämställdhetspolitik.

PANELDELTAGARE

Douglas Thor 

Förbundsordförande

Moderata Ungdomsförbundet (MUF)

Douglas Thor är förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet sedan 2022. Han brinner särskilt för skolpolitik och integrationsfrågor, någonting han pekar ut som Sveriges viktigaste politiska fråga för de kommande åren. Muf är Nordens största ungdomsförbund och blev i fjol större än vad man varit på 30 år.

PANELDELTAGARE

Erik Berg

Ordförande

Liberala Ungdomsförbundet (LUF)

Erik Berg är ordförande för Liberala ungdomsförbundet, LUF, och valdes på kongressen i Borås 2022. Erik är 25 år gammal och bor i Uppsala. Han har tidigare arbetat som biträdande borgarrådssekreterare för båda tidigare borgarråden Lotta Edholm och Jan Jönsson samt som regionrådssekreterare för tidigare regionrådet Anna Starbrink. Erik har tagit paus från sina lärarstudier på Uppsala universitet för att axla ordförandeuppdraget. Erik gick med i LUF 2014 och har en bakgrund som ordförande för LUF Dalarna. Sedan 2019 har han varit utbildningspolitisk talesperson för LUF och från 2020 vice ordförande. Han har haft ett långvarigt arbete med utbildningsfrågorna och har utöver det ett stort engagemang i migrations- och klimatfrågor.

PANELDELTAGARE

Leon Mc Manus 

Språkrör

Grön Ungdom (GU)

Leon Mc Manus är språkrör för Grön Ungdom sedan 2023. Han har varit aktiv i sex år och har bland annat varit arbetsmarknad- och ekonomipolitisk talesperson för Grön Ungdom men även varit lokalpolitiker för Miljöpartiet i Göteborg. Leon är 23 år gammal samt är född och uppvuxen i Frölunda i Göteborg. Leon pluggar globala studier på Göteborgs Universitet och brinner för klimatet, antirasism och jämlikhet.

PANELDELTAGARE

Lisa Nåbo 

Förbundsordförande 

Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU)

Lisa Nåbo är förbundsordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) sedan den 1 augusti 2021. Nåbo är från Linköping och är utbildad polis. Hon var distriktsordförande för SSU Östergötland 2017–2020 och valdes in i SSU:s förbundsstyrelse på kongressen i Karlstad 2019. Hon var mellan åren 2018 och 2021 även ledamot i Linköpings kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Sedan 2022 sitter Nåbo i styrelsen för Folk och Försvar. Nåbo är sedan augusti 2022 gift med Philip Johansson Nåbo.

PANELDELTAGARE

Stefan Sarmes

Förbundsordförande 

Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)

Stefan Sarmes är förbundsordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) sedan 20 maj 2023. Sarmes är från Bara i Skåne och ekonom från Lunds universitet. Han var distriktsordförande för KDU Skåne 2018–2020 och valdes in i KDU:s förbundsstyrelse hösten 2019 i Jönköping. Han var även Kristdemokraternas partiföreträdare och fullmäktigeledamot i Svedala kommun under åren 2018–2021. Sedan 2023 sitter Sarmes i Folk och Försvars styrelse. Han brinner särskilt för säkerhetspolitik, klimatet och starkare familjer.

MODERATOR

Parisa Amiri

Parisa Amiri är programledare, journalist och kulturexpert.

ARRANGÖR

Järvaveckan

Arrangörens Program