Tidigare event 2023

Morgondagens bostad och närmiljö: En hållbar och trivsam livsmiljö

Panelsamtal

2023, 2 juni, 17:15 – 18:00

Huvudscenen

Arrangör: Järvaveckan

Ämne: Demokrati och politik, Samhälle och bostad

Tillgänglighet: Vi har teckenspråkstolk

Språk: Svenskt tal

Klimatförändringar, urbanisering och teknologiska framsteg formar och påverkar vårt sätt att bo och leva. De utmaningar och möjligheter dessa tre faktorer genererar kräver inte bara vår uppmärksamhet, utan också vår aktivitet för att skapa en hållbar, inkluderande och trivsam bostadsmiljö. Vi står inför en ny tidsålder där hur vi bygger och bor har direkta implikationer på våra samhällen och vår planet. Frågor om tillgänglighet, säkerhet, kostnad och hållbarhet i bostads- och närmiljöer är inte bara relevant, men avgörande för att säkerställa en hållbar framtid för alla. Vi kommer att diskutera hur vi kan skapa inkluderande och blandade boendemiljöer där människor med olika socioekonomiska och kulturella bakgrunder känner sig hemma och välkomna.

MODERATOR

Nisha Besara

Nisha Besara är statsvetare med en bred erfarenhet inom politik, kultur och medier. Under 15 år har hon modererat alltifrån stora heldagskonferenser till digitala seminarier inom skilda ämnen – exempelvis arbetsmarknad, infrastruktur, hållbarhet, skola, integration, skattepolitik och food tech. Nominerad till Årets Moderator och utsedd till en av Almedalens 100 mäktigaste.

PANELDELTAGARE

Alireza Akhondi (C)

Bostadspolitisk talesperson

42 år, uppvuxen i Järva, bor i Danderyd. Riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson för Centerpartiet.

PANELDELTAGARE

Mohamed Nuur (V)

Ordförande, Vänsterpartiet Tensta Rinkeby Spånga

Mohamed är 31 år, uppvuxen i Tensta och bor i Rinkeby sen 2015. Han är ordförande för Vänsterpartiet Tensta Rinkeby Spånga samt styrelsemedlem i Svenska bostäder.

PANELDELTAGARE

Peter Ullmark

COO, Victoriahem

Peter är i rollen som COO ansvarig för Victoriahems förvaltning av cirka 40 000 hyreslägenheter från Uppsala i norr till Trelleborg i söder. Han har mångårig erfarenhet från ledande befattningar inom fastighetsbranschen, bland annat som Skandinavienchef för Akelius.

PANELDELTAGARE

Peter Svensson

Vd, Einar Mattsson Projekt AB & Byggnads AB

Peter Svensson börjar som VD för Einar Mattsson Projekt AB respektive Byggnads AB september 2019 respektive juni 2020. Han har en mångårig branscherfarenhet och kommer närmast från VD-uppdraget för PEAB Bostadsutveckling. Peter har dessförinnan arbetat på NCC, Skanska och Bjerkings.

PANELDELTAGARE

Erik Elmgren

Förbundschef, Hyresgästföreningen

Erik har en master i statsvetenskap från Stockholms universitet. Han är tidigare förhandlingschef och bostadspolitisk chef på Hyresgästföreningen samt medlem av Hyresmarknadskommittén (HMK). Erik har deltagit i ett flertal statliga utredningar som expert i frågor som rör den svenska bostadsmarknaden i allmänhet och hyresmarknaden i synnerhet. Hyresgästföreningen är en av Sveriges största folkrörelser och världens största hyresgästförening, bildad 1923. Hyresgästföreningen har ca 550 000 medlemmar och 850 anställda runt om i hela Sverige.