“VITA DUKEN” Panelsamtal

Järvaveckan FilmfestivalPanelsamtal

2024, 1 juni, 18:00 – 19:00

Seminariescen: Järva

Arrangör: Järvaveckan

Ämne: Kultur

Film- och kultursektorn är kanske en av de tuffaste branscherna med få jobbmöjligheter och hård konkurrens. Samtidigt är det en av de sektorer som behöver förbättra sin mångfald som mest. En ökad mångfald inom kultur leder till bredare historieskildringar, bättre representation, innovation med hjälp av goda nya idéer, en djupare förståelse för karaktärer och deras berättelser, samt en växande och bredare publikförankring. Samtalet har i syfte att diskutera, inspirera och ge praktiska råd till unga för att förverkliga sina kultur- och filmprojekt, med särskild betoning på mångfald och inkludering.

PANELDELTAGARE

Adam Kais

Skådespelare

Adam Kais, som växte upp i Nyköping, studerade vid Teaterhögskolan i Malmö 2019–2023. Tidigare har Kais varit engagerad vid Unga Klara, där han medverkat i uppsättningen Brinn. Hans första filmroll var som Khalil i kortfilmen Vi var barn då. Filmen hade premiär på Göteborg Film Festival 2022 och belönades med publikens pris. Hans genombrott kom när han spelade en av huvudrollerna som Zaki i den svenska serien Snabba cash som hade premiär på Netflix 7 april 2021. Kais hade 2022 en roll som polis i filmen Bullets.

PANELDELTAGARE

Akar Karami

Ung filmskapare

Akar Karami är färdig utbildad ingenjör och lärare med kurdisk bakgrund uppväxt i Skärholmen. Hans filmskaparresa började med att han gjorde en långfilm Nollbudget, efter det skapade han två kortfilmer Hiphop & Management (2022) och Hoodmas (2023). Akar Karami skådespelar och tävlade i poesi SM 2023.

PANELDELTAGARE

Anna Serner

Tidigare VD

Filminstitutet

Anna Serner en svensk jurist och tidigare VD för Svenska Filminstitutet.


Anna Serner´s tid som vd för Svenska Filminstitutet präglades av hennes uppmärksammade arbete för jämställdhet i filmbranschen. Anna Serner är en frispråkig feminist och har varit en frekvent huvudtalare och paneldeltagare i detta ämne.

Hon har bred erfarenhet av styrelseuppdrag, bl a för Berghs School of Communication, Folkoperan, United Minds, Fanzingo och tidskriften Dagens Samhälle, och har varit expert i statliga utredningar såsom Upphovsrättsutredningen 2010.

De senaste 20 åren har hon också föreläst inom juridik, reklam, kreativitet och ledarskap.

PANELDELTAGARE

Bahar Pars

Regissör och skådespelare

Bahar Pars kom till Sverige från Iran med sin familj när hon var tio år gammal. Hon upptäckte teater och skådespeleri under sin gymnasietid i Kärrtorp, Stockholm. 2007 tog hon examen från Teaterhögskolan. Bland film- och tv-rollerna har hon haft flera huvudroller på Dramaten, Stadsteatern och Uppsala Stadsteater, med återkommande samarbeten med regissören Farnaz Arbabi. För sin Guldbagge-nominerade skådespelarinsats som Parvaneh i den prisbelönta långfilmen En man som heter Ove blev Bahar Pars 2015 känd i hela Sverige. Filmen Oscarnominerades och i februari 2017 stod hon på röda mattan till Oscarsgalan klädd i en klänning dekorerad med värmländskt stål. 2015 tilldelades Bahar Pars Medeapriset för Årets Skådespelare.

PANELDELTAGARE

Kristina Colliander

VD

Film Stockholm

Kristina Colliander är sedan 2,5 år tillbaka VD för den då nystartade regionala filmfonden Film Stockholm AB. Har varit verksam inom film/TV/Mediaområdet i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv. Började som 23-åring som inspelningsassistent på en TVinspelning i de värmländska skogarna. Har bland annat varit regiassitent och projektledare för dramaserier på SVT, programchef för Barn och Unga på SVT och Filmstödschef på Svenska Filminstitutet.

PANELDELTAGARE

Melissa Brown

Producent

LIV1 Fryshuset

Melissa är verksamhet-, ungdomsansvarig och producent på Liv1.

Liv1 produktion är en verksamhet på Fryshuset som genom film, foto och podcast ger unga verktyg (utbildning, inspiration och utrustning) och makten att göra sina röster hörda i de samhällsfrågor de tycker är viktiga. Liv1 är även ett produktionsbolag som genomsyras av sina unga talanger och tar uppdrag inom film, livestream, podcast och foto.”

MODERATOR

Edgar Manheimer

Journalist

Edgar Mannheimer är frilansjournalist och grundaren till podden Kalam, om Mellanösterns kultur, politik och historia – den första och pågående serien handlar om Palestina. 

SPOTIFY LÄNK till podden Kalam.

Edgar jobbar deltid som reporter för den svensk-arabiska nyhetskanalen Alkompis och har innan dess i tio år jobbat på diverse medier såsom Sveriges Radio, Sveriges Television och Dagens Nyheter. Edgar bor mellan Stockholm och Kairo och har därifrån skrivit för internationella medier – The Intercept, The Independent och NPR, bland andra. 

ARRANGÖR

Järvaveckan

Arrangörens Program