Skolmat på schemat: Hur blir skolmåltiderna mer jämlika?
Skolmaten lägger grunden för goda, hälsosamma och hållbara matvanor genom hela livet och har stor betydelse för lärande, utveckling och hur barn och ungdomar tillgodogör sig kunskap.
I Skolmatskommissionens slutrapport finns en rad förslag för att uppnå en mer jämlik skolmåltid i landet: Inför en nationell skolmåltidspeng, låt skolmåltiden synas i kommunernas årsbokslut, utöka tillgången på skolmat under skoldagen, integrera mat och måltider i skolans övriga verksamhet och inför obligatorisk skollunch även i gymnasiet.
Skolmatskommissionen, kostansvariga i kommuner, Sveriges Elevkårer, Kost & Näring och Sveriges Skolledare diskuterar kreativa lösningar och vad som krävs för att förbättra elevers förutsättningar att äta sig mätta, må bra och prestera i skolan.
Moderator
Anna Nilsson
Politisk chefredaktör
Land Landbruk
Paneldeltagare
Kajsa Asp Jonson
Leg. dietist och huvudsekreterare i (den nu avslutade) Skolmatskommissionen
Fredrik Lundquist
Kostchef i Karlstads kommun
Charlotte Müntzing
Avdelningschef och kostchef i Vallentuna kommun
Jonatan Lamy
Vice ordförande för Sveriges Elevkårer
Camilla Wiström
Kost & Näring, fokusgrupp Förskola & Skola och måltidschef i Katrineholms kommun
Emil Kilsäter
Rektor Stockholms Stad och företrädare för Sveriges Skolledare
Lantbrukarnas Riksförbund
Kontakt Seminarier
Erica Björnström
Näringspolitisk expert
Lantbrukarnas Riksförbund