Så bygger vi en motståndskraftig tekniksektor genom samverkan mellan skola och näringsliv

I dagens samhälle är teknik en kraftfull drivkraft för förändring och utveckling. För att säkerställa en motståndskraftig, hållbar och inkluderande tekniksektor är det avgörande att investera i nästa generation och erbjuda alla ungdomar, oavsett bakgrund, kön eller etnicitet, möjligheten att komma in på arbetsmarknaden inom teknik. Samtidigt visar studier från SCB en tydlig korrelation mellan vuxna och barns utbildningsnivå samt val av yrke. Så hur erbjuder vi alla ungdomar möjligheten att intressera sig för teknik? Hur skapar vi enkla vägar in, även för de utan nätverk, kontakter och förebilder i branschen? Vad kan näringslivet göra och hur kan samverkan med skolväsendet vara en bidragande faktor? Detta, och mycket mer, kommer att diskuteras i denna paneldebatt.

Moderator

LiseLotte Jernberg Bate

Kultur- och hållbarhetschef

Granitor

LiseLotte brinner för att utveckla människor och organisationer. Hon sammanför individer med olika perspektiv för att lösa utmaningar och skapa positiv förändring. Som bollplank förespråkar hon ansvarstagande ledarskap och inspirerar andra. Hon är engagerad i ledarskap, ungdomars utveckling och miljöfrågor.

Paneldeltagare

Christian Levin

CEO

Scania och Traton Group

Christian Levin började som trainee på Scania 1994. Han har haft flera ledande befattningar inom företaget, inklusive VD för Scania i Schweiz och Italien. Sedan 2021 är han VD för Scania och sedan oktober 2021 även VD för ägarbolaget TRATON, Europas största lastbilskoncern.

Binette Seck

Medgrundare ChangersTech, Obama Leader och styrelseledamot Järva Gymnasium

Changers Hub & Järva Gymnasium

Binette Seck, social entreprenör och Obama Leader 2023, arbetar för att demokratisera teknik globalt. Som medgrundare av ChangersTech och partner på iCog Anyone Can Code, tillgängliggör hon teknikutbildning för tusentals unga vuxna. Erkänd som Årets IT-kvinna 2021, förespråkar hon hållbar inkludering och autentiskt ledarskap.

Dimitris Gioulekas

VD

Knightec

Dimitris är medgrundare och VD för Knightec samt medgrundare för Let’s Uptech. Han har utsetts till Årets VD 2014 och 2019 samt nominerats till Årets Mångfaldschef 2017. Dimitris anser att svenska företag bättre måste nyttja alla talanger och ser därför mångfald som en av de främsta nyckelfaktorerna för att driva företag.

Nadim Ghazale

Verksamhetschef nattvandring.nu, föreläsare, författare & f.d. polis

Nattvandring.nu

Nadim Ghazale föddes 1983 i Libanon och kom till Sverige 1990. Efter 17 år som polis är han sedan 2024 verksamhetschef för nattvandring.nu. 2021 sändes hans hyllade sommarprat i P1 och 2022 släpptes självbiografin ”Min väg från flykting till hela Sveriges polis”. Nadim är en prisbelönt och viktig röst för Sveriges framtid.

ARRANGÖR

Let’s Uptech