Tidigare event 2023

Hur kan byggbranschen hjälpa unga vuxna i förorten?

Ökad segregation, kriminalitet och otrygghet. Det är några av de utmaningar som en del av Sveriges förorter kantats av de senaste åren. En del av lösningen är att se till att förortens ungdomar får trygga förebilder, en meningsfull vardag och framtidstro. Hur kan möjligheterna att få ett jobb och utbildning vara en del av den framtidstron? I det här panelsamtalet mellan Elof Hansjons (S) (kommunalråd Södertälje kommun), Jack Len (regionschef på byggföretaget Lambertsson) och Rebecca Rubin (chef social hållbarhet på fastighetsbolaget Sveafastigheter) så diskuteras de möjligheter som byggbranschen har att erbjuda förortens ungdomar och unga vuxna. Men hur skapar man enkla vägar in, även för de utan nätverk och kontakter i branschen? Och vad kan politiken göra?

Moderator

Elin Kebert

Expert kompetensförsörjning

Byggföretagen

Elin Kebert är expert på kompetensförsörjning hos Byggföretagen och är moderator för panelsamtalet. Hon har tidigare arbetat i många år som ansvarig för Nackademins yrkeshögskoleprogram för bygg, fastighet och installation.

Paneldeltagare

Jack Len

Regionschef

Lambertsson

Jack Len är regionschefen som hellre vill beskriva sig som en ledare än en chef. Med erfarenheter grundat i hans uppväxt i Rosengård, ser han möjligheter och potential hos förortens unga. Utöver det har han ett stort engagemang i mångfaldsfrågan, inte minst kopplat till byggbranschen.

Rebecca Rubin

Chef för social hållbarhet

Sveafastigheter

Rebecca Rubin är arkitekt SAR/MSA är chef för social hållbarhet på Sveafastigheter, adjukt vid arkitekturskolan KTH och Design Advocat to the Mayor of London för inkluderande urbandesign och sedan maj 2023 expert i Stockholms Agenda 2030 råd.

Elof Hansjons

Kommunalråd, Södertälje kommun

Södertälje kommun/regeringen

Elof Hansjons (S) är kommunalråd i Södertälje kommun. Sedan förra året är han även särskild utredare hos regeringen med uppdrag att undersöka hur yrkesvux kan utvecklas och bättre anpassas efter arbetsmarknadens behov.