Demokrati och dialog i en orolig tid
Hur kan Sverige genom Sida och FN stärka demokratin i världen? Hur kan vi vara med och hindra en negativ trend?
Demokratin i världen minskar, enligt Freedom House. Krympande rättigheter, desinformation i val och förföljelse av oliktänkande är reella hot mot demokratin. Samtidigt är demokrati en nyckel i kampen mot fattigdomen. Därför är mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer de områden som Sida satsar mest på – mer än en fjärdedel av biståndet.
Möt Magdalena Vogt, fotojournalist, Elsa Helin, Sida och Kristin Hagegård från UNDP i ett spännande, globalt samtal om demokrati, yttrandefrihet och motstånd.
Moderator
Mathias Demetriades
Projektledare
Sida
Paneldeltagare

Elsa Helin
Programansvarig specialist med fokus på yttrandefrihet och demokrati
Sida
Elsa Helin berättar om arbetet med att stärka yttrandefrihet och demokratisering. En nyckelfaktor i Sidas arbete för demokrati är att stödja det öppna samhället: fria och oberoende medier och människor som försvarar demokratin och de mänskliga rättigheterna.

Kristin Hagegård
Kommunikatör
UNDP
I flera länder går utvecklingen bakåt, och misstron mot demokratiska institutioner växer. UNDP:s årliga rapport Human Development Report har visat att många nu uttrycker stöd för demokrati men ändå röstar på auktoritära alternativ.
Magalena Vogt
Journalist, fotograf
Fotojournalisten Magdalena Vogt delar med sig av berättelser från Myanmar och andra utsatta kontexter – om hoten, tystnaden och motståndet.nnNär demokratin backar och det globala biståndet minskar blir det allt svårare att försvara mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.