Idébaren: Ozempic-vågen – medicinskt framsteg eller samtidsjukdom?

Övervikt och fetma bland unga i Sverige ökar snabbt. På tio år har antalet unga som får läkemedel som Semaglutid och Liraglutid ökat från 63 till 1 463 patienter. Även “trendanvändarna” som vill tappa i vikt på kort tid ökar. På TikTok och i medier berättar influencers om snabba resultat, men varnar också för biverkningar när de ska sluta ta medicinen. Förespråkare menar att de nya läkemedlen kan förebygga risken för hjärt- och kärlsjukdomar som övervikt medför.
Kritiska röster pekar på riskerna med att unga ska behöva ta medicin under en längre period och att det finns risk för att kroppshets och ätstörningar ökar när mediciner framställs som en snabb lösning. Medier rapporterar också om global brist på vissa överviktsmediciner som framförallt är till för diabetessjuka.
Vilka ska få medicin mot övervikt? Var går gränsen mellan behov av medicin på grund av sjukdom, och strävan efter ett skönhetsideal? Hur påverkas vi av kändisar och influencers som visar sina resultat på sociala medier?
Idébaren är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, tankesmedjan Timbro och Arena Idé. Moderator för hela serien är frilansjournalisten och producenten Karin Hübinette. Som publik är du mer än välkommen att vara en aktiv del av samtalet.
Medverkande:
Lovisa Lanryd, Programansvarig för välfärdsfrågor Timbro

Moderator: Karin Hübinette, frilansjournalist och producent.

Fler medverkande tillkommer.