Tillsammans för trygghet – Hur kan trossamfunden bidra till samhällsbygget?

I detta seminarium samlas ledande röster från olika trossamfund, forskare och beslutsfattare för att diskutera hur interreligiöst samarbete kan bidra till att förebygga intolerans, hat och diskriminering och samtidigt stärka samhällsgemenskapen. Tillsammans ska vi hitta lösningar på dagens samhällsutmaningar och utforska hur trossamfund kan spela en central roll i att minska polarisering och bygga broar mellan människor.
Seminariet kommer att täcka:
Varför interreligiöst arbete är en viktig del av lösningen på ökad rasism och polarisering.
Hur vi kan arbeta tillsammans för att motverka intolerans och diskriminering.
Praktiska exempel och förslag på hur samverkan mellan trossamfund, civilsamhälle och beslutsfattare kan bidra till ett tryggare och mer sammanhållet samhälle.
Moderator

Soha Osman
Storyteller och podcast host
Tillsammans för Sverige- En del av Fryshuset
Soha Osman är 23 år från Barkaby, Järfälla med gedigen erfarenhet av arbete inom den ideella sektorn. Med mycket passion och målmedvetenhet arbetar hon för att skapa tryggare och mer inkluderande miljöer för unga i olika sammanhang. Just nu är hon aktuell med den interreligiösa samtalspodden Jakten på Tro & Mening.
Paneldeltagare

Frederic Brusi
Handläggare för expertuppdraget
Myndigheten för stöd till trossamfund (SST)
Frederic Brusi är dr i religionshistoria verksam vid Myndigheten för stöd till trossamfund med fokus på samverkan mellan forskning, trossamfund och det offentliga. Han är även styrelseledamot för Centrum för mångvetenskaplig forskning om religion och samhälle vid Uppsala universitet och för Religionsvetenskapliga sällskapet.

Axel Singh-Nobel
Skolsamordnare och utbildare
Tillsammans för Sverige- En del av Fryshuset
Axel Singh-Nobel är 25 år, skolsamordnare och utbildare vid Stiftelsen Fryshusets verksamhet Tillsammans för Sverige (TFS) där han varit aktiv i många år. Han har en kandidatexamen i statsvetenskap med fokus på religiös mångfald och sekularitet från Stockholms universitet.

Ouissila Ben Othman
Ordförande Interreligiösa Rådet i Stockholm (IRiS)
Stockholms moské
Ouissila Ben Othman är en driven och erfaren samhällsaktör med starkt engagemang för kvinnors rättigheter, social rättvisa samt interkulturell och interreligiös dialog. Hon är medgrundare till Muslimska kvinnors nätverk och är aktiv styrelsemedlem i Stockholms moské samt ordförande för Interreligiösa rådet i Stockholm (IRiS).

Martin Modéus
Ärkebiskop
Sveriges Interreligiösa Råd (SIR)
Ärkebiskop Martin Modéus är Svenska kyrkans högsta företrädare noch ingår även i Sveriges interreligiösa råds styrelse. Han har en doktorsexamen i gamla testamentets exegetik och är engagerad i många olika samhällsfrågor.

Ingrid Lomfors
Ordförande Sveriges Interreligiösa Råd (SIR)
Judiska Centralrådet
Ingrid Lomfors är dr i historia och författare med fokus på judisk historia, svensk flyktingpolitik och Förintelsen. Fram till pensionen 2021 var hon överintendent för Forum för Levande Historia.