VINNARE JÄRVAVECKANS Eldblomma 2025

Ett stort grattis till årets vinnare av Järvaveckans Eldblomma! Under prisutdelning på Järvaveckans huvudscen lördagen den 14 juni hyllade vi några av Sveriges mest engagerade ideella krafter. Här presenterar vi årets vinnare: organisationer som bygger broar, väcker framtidstro och skapar möjligheter där andra ser hinder.

The Good Talents – Järvaveckans Eldblomma 2025

Vi är stolta att meddela att vinnaren av Järvaveckans Eldblomma 2025 är The Good Talents, som med sitt arbete för unga i marginaliserade områden visar vad verklig förändringskraft kan innebära. Priset är på 100 000 kronor och ska användas till fortsatt föreningsarbete.

The Good Talents är en ideell förening som lyfter och stärker unga talanger vars kapacitet och resurser ännu inte har synliggjorts. De utvecklar och driver program i ledarskap och socialt entreprenörskap i områden där det finns en enorm outnyttjad potential.

– Vi är en ideell organisation som jobbar med unga som bor i områden med socioekonomiska utmaningar. Anledningen till att vi finns är att både forskning och statistik visar att unga i de här områdena ofta känner att de inte kan påverka sitt liv, sin framtid eller samhället i stort. Och det vi har gjort i över tio års tid är att satsa på att stärka de här individerna, genom ledarskapsutbildning, entreprenörskapsutbildning och genom att arbeta med att stärka deras egenmakt. De har fått delta i en mängd aktiviteter för att bygga gemenskap, självförtroende och framtidstro, säger Najat Abbas, generalsekreterare på The Good Talents.

Juryns motivering:

Genom att ge unga människor möjlighet att se sig själva som problemlösare och förändringsaktörer, stärker The Good Talents både individ och samhälle. The Good Talents visar att verklig förändring börjar med att unga får förtroende, resurser och utrymme att agera. Här formas framtidens ledare, innovatörer och röster. För detta förtjänar organisationen Järvaveckans Eldblomma 2025.

– Jag är så stolt över alla våra ungdomar som vågar komma till oss, som vågar bli ledare, som vågar driva program själva. Det här är ett jättestort pris och vi är jättestolta att vara med första gången, och dessutom vinna! Stort tack, särskilt för att vi får dela scen med två så fantastiska organisationer som Existera och Nema Problema.

Juryn var så imponerad att vi i år även valde att dela ut två särskilda hedersutmärkelser, Årets Eldknoppar, till föreningar som visat exceptionellt engagemang.

Existera – Järvaveckans Eldknopp 2025

Existera är en ideell förening som ger stöd till kvinnor som har blivit utsatta för könsstympning och arbetar för att motverka att fler flickor utsätts.

– Vi stöttar flickor och kvinnor i Sverige som riskerat eller överlevt könsstympning. Vi har en nationell telefonlinje och anordnar aktiviteter, och det vi
märker i vår organisation är att när flickor och kvinnor inte får möjlighet att läka får de svårare att integrera sig, utbilda sig och helt enkelt bidra i samhället.
Och det är jag otroligt tacksam för, att vi i Existera har lyckats bryta den tystnadskultur som funnits kring könsstympning. Det gör mig både rörd och stolt.
Men det är faktiskt kvinnor och flickor som gör arbetet, säger Luul Jama, grundare och verksamhetschef på Existera.

– Vår första grupp var här i Järva. I början, när vi startade vår verksamhet, kom ungefär 5–10 kvinnor, men idag är vi uppe i 40–50. Det har gett ringar på vattnet.

Juryns motivering:

Genom sitt långsiktiga och relationsbaserade arbete tar Existera sig an en komplex och ofta tabubelagd fråga – och har lyckats skapa trygga rum för unga tjejer och deras familjer.
De förändrar framtiden för många, och stärker hela samhället genom att värna mänskliga rättigheter, trygghet och frihet. Det kräver både gedigen kunskap och stort tålamod – men framför
allt förtroende. Just därför förtjänas Existeras arbete att hyllas.

– Det här känns jättebra, jag är så stolt över mig själv men framför allt över de kvinnor och flickor vi möter i vår verksamhet.

Nema Problema – Järvaveckans Eldknopp 2025

Nema Problema är en ideell organisation med ambitionen att göra Sverige bäst på integration. Deras arbete fokuserar särskilt på att hjälpa personer som är nya i Sverige till sysselsättning och att skapa möten mellan människor av olika bakgrund genom mentorprogram.

– Vi tror väldigt starkt på att skapa möten mellan nya och etablerade i Sverige, och vi tror att alla vinner på integration. Vi fokuserar just på att skapa det meningsfulla mötet mellan nya och etablerade, för vi ser vilken potential det har att skapa samhällsnytta på olika fronter. Det motverkar fördomar och diskriminering, det främjar kontakt och tillit mellan människor, och det öppnar dörrar till arbetsmarknaden, säger Mattias Svensson, verksamhetsutvecklade på Nema Problema.

Juryns motivering:

För sitt träffsäkra och resultatinriktade arbete visar Nema Problema hur integration kan bli både mänsklig och meningsfull. Med ett tydligt fokus på mentorskap, språkstöd och yrkesvägledning bygger Nema Problema broar mellan nyanlända och det svenska samhället. För sin uthålliga kamp för ett Sverige där ingen lämnas utanför, för kraften att förändra liv genom möten mellan människor och för sitt arbete med att omvandla den oändliga potentialen i nysvenskar till verklighet tilldelas Nema Problema Eldknoppspriset 2025.

– Redan när vi fick beskedet att vi var pristagare blev vi väldigt, väldigt glada. Och att nu stå här med priset känns enormt fint. Det betyder mycket, inte minst för att det här erkännandet kommer hjälpa oss att fortsätta skapa den förändring vi hela tiden strävar efter och förhoppningsvis i ännu större omfattning, så att vi kan nå ännu fler.

Ett stort tack till alla som nominerat, engagerat sig och visat att civilsamhället är fullt av livskraft, visioner och mod. Ni är gör skillnad, varje dag.

Vi ses igen nästa år!

Vilka kan nomineras?

Priset är öppet för ideella föreningar som skapar positiv förändring i samhället. Vi vill särskilt uppmärksamma föreningar som stärker gemenskap och möjligheter i områden där det civila samhället spelar en extra viktig roll.

Det kan vara områden där föreningsarbetet:

  • Skapar nya vägar till jobb och utbildning
  • Stärker demokratin och sammanhållningen
  • Gör skillnad för barn, unga och andra grupper som möter utmaningar

Ideella föreningar driver ofta utveckling i både städer och landsbygd, från glesbygdskommuner till större bostadsområden.

Kriterier

Föreningen ska uppfylla följande kriterier:

  • Vara ideell och registrerad i Sverige.
  • Bidra till långsiktig och hållbar samhällsutveckling genom att stärka gemenskap, inkludering och möjligheter för fler.
  • Gör konkret positiv skillnad för målgrupper i områden med socioekonomiska utmaningar.
  • Ha bedrivit aktiv verksamhet i minst ett år, vara registrerad hos Skatteverket och ha ett organisationsnummer.
  • Ha en demokratisk och inkluderande verksamhet.
  • Ha upprättat stadgar och vara icke vinstdrivande.
  • Ha en ordnad ekonomi och inte befinna sig på obestånd.
  • Ha ett bankgiro eller plusgiro registrerat i föreningens namn.

Du kan nominera enstaka eldsjälar (verksamma i en förening) eller en förening i helhet. Oavsett om nomineringen primärt lyfter en person eller organisationen, tillfaller prissumman alltid den förening där arbetet bedrivs.

Du kan nominera din egna eller en annan förening.  

Efter din nominering kan vi komma att höra av oss för vidare komplettering av information eller för en intervju med den nominerade föreningen.

Jury

Juryn för Järvaveckans Eldblomma har en viktig roll i att uppmärksamma det ideella engagemang som gör verklig skillnad i samhället. Juryns uppdrag är att bedöma de nominerade utifrån kriterier som hållbarhet, långsiktighet, innovation och faktisk samhällspåverkan. Med bred erfarenhet, olika perspektiv och kunskap om civilsamhällets kraft att förändra bedömer juryn nomineringarna utifrån årets kriterier och lyfter fram insatser som gör verklig skillnad.

Evin Cetin

Evin Cetin är jurist, författare och entreprenör med en bakgrund inom politiken. Efter att ha arbetat som en av Sveriges främsta brottmålsadvokater valde hon att lämna rättssalen för att fokusera på förebyggande arbete för unga. Evin har skrivit böckerna Mitt ibland oss (2022) och Barnsoldater: så kidnappar gängen vår framtid (2025) tillsammans med journalisten Jens Liljestrand som skildrar unga människors väg in i kriminalitet och belyser samhällets ansvar för att bryta destruktiva mönster.

År 2024 grundade hon det ideella initiativet Nästa Generation Sverige tillsammans med Caroline Berg, VD Axel Johnson, som skapat en ny anställningsform SAO-jobb där unga i socioekonomiskt utsatta områden inom ramen för skolundervisningen får jobba 2 timmar veckan under ett helt år.

Fredrik Hillelson

Fredrik Hillelson är grundare och vd för Novare Human Capital samt vd för Novare Executive Search. Utöver sitt arbete med Novare är Hillelson medgrundare till Beredskapslyftet, en ideell förening som mobiliserar resurser från näringslivet när samhället drabbas av kriser och större händelser. Initiativet har bland annat arbetat med att häva rekryteringen av ungdomar till brottslighet och att hjälpa ukrainska kvinnor till arbete genom omskolning.

För sitt samhällsengagemang tilldelades han 2024 H.M. Konungens medalj i åttonde storleken i Serafimerordens band för framstående samhällsinsatser.

Jennie Albinsson

Jennie Albinsson är näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, där hon arbetar med frågor som rör miljö, klimat, energi och social hållbarhet. Hon har tidigare arbetat i Bryssel och på flera politiska nivåer, och har en examen i mänskliga rättigheter. Jennie har ett starkt engagemang för samhällsfrågor, demokrati och entreprenörskap, och brinner för att skapa goda förutsättningar för både människor och företag att växa.

Jonas Rosdahl

Jonas Rosdahl är generalsekreterare för Gålöstiftelsen och Sixten Gemzéus stiftelse. Han har övergripande ansvar för stiftelsernas verksamheter och har arbetat med finansiering av ideella organisationer i 15 år.

Stefan Ränk

Stefan Ränk är koncernchef Einar Mattsson AB och även medgrundare av och tidigare styrelseledamot i Stiftelsen Järvaveckan. Stefan har tidigare arbetat på bland annat Leimdörfer (nuvarande Nordanö) och Castellum. Han är bland annat styrelseledamot i Stiftelsen Nobel Center samt KTH:s rådgivande kommitté för donationer. Stefan är engagerad i Stockholms långsiktiga utveckling för en dynamisk och inkluderande storstad.

Noura Berrouba

Noura Berrouba är stabschef på Daniel Sachs Foundation och en erfaren civilsamhällesledare. Hon har varit ordförande för LSU,  vice ordförande i Europeiska ungdomsparlamentet Sverige, ungdomsdelegat vid FN:s generalförsamling och har även arbetat vid Utrikesdepartementet, bland annat på Svenska Dialoginstitutet för Mellanöstern och Nordafrika samt vid Sveriges ständiga representation till EU i Bryssel. Noura sitter även i flera styrelser, bland annat Civil Rights Defenders, Stiftelsen Friends, CONCORD Sverige, Global Shapers Community, Arvsfondsdelegationen, Stiftelsen Höj Rösten, Svensk-norska samarbetsfonden samt den rådgivande kommittén för Svenska Dialoginstitutet för Mellanöstern och Nordafrika.

Nominera en förening 

Nomineringen är stängd. Håll utkik igen nästa år!